‘Ik móet nog zoveel tijdschriften lezen’

Vroeger, toen de wereld nog eenvoudig was, was een tijdschrift een heel bewuste aanschaf waarvoor je eens lekker ging zitten. Kopje thee erbij, voeten op de poef en rust. Ontspannen zoals het bedoeld is: door afleiding tot rust komen.

Inmiddels zijn we met z’n allen een beetje de kluts kwijt. Want noem je de Kampioen een tijdschrift? Of is dat een cadeautje bij je lidmaatschap waarvan je eigenlijk niet blij wordt? Is die enkele keer dat je er echt iets leuks in leest, de moeite van het inkijken wel waard? Hetzelfde geldt voor de uitgaves van goede doelen die ‘hun donateurs graag op de hoogte houden van de projecten die ze ondersteunen’. Door deze overload aan informatie hoor ik mensen vaak zeggen ‘dat ze nog zoveel moeten lezen’. Ja móeten, want, vinden ze:

‘Als ik het niet lees, dan mis ik vast belangrijke informatie.’

‘Ik heb dit abonnement juist genomen om voor mezelf ontspanning in te plannen.’

‘Ik betáál ervoor, dan gooi ik het niet zomaar ongelezen weg.’

Hoezo moeten?
Ik bestrijd die argumenten. Geloof me, je kúnt niet alles weten. En het fijne is: je hóeft niet alles te weten. Het kan niet de bedoeling zijn dat je spanning ervaart bij iets wat rust zou moeten geven. Omdat het geld kost laat je die stapel je maar irriteren…?

Wat tips en overwegingen:

  • Een abonnement hoeft niet he. Je kunt ook opzeggen (en af en toe een los exemplaar kopen.
  • Dit las ik over bewaartermijnen: een weekblad een week, een maandblad een maand, een kwartaalblad een kwartaal.
  • Zoek regelmatig je tijdschriften uit. Doe weg waarvan je weet dat je het toch niet meer gaat lezen.
  • Geef tijdschriften door aan bekenden, aan artsenpraktijken voor in de wachtkamer of aan basisscholen waar kinderen er plaatjes uit scheuren. Of bied ze aan op Marktplaats of bij een lokale ‘Gratis af te halen’.
  • Als je even gaat zitten om te lezen, pak dan één tijdschrift. Niet vier tegelijk. Die ene lees je dan lekker uit.
  • Leg het tijdschrift na het lezen niet meer terug op de stapel. Beslis of het weg kan of dat je het elders bewaart.
  • Veel informatie vind je ook op internet. Vertrouw erop dat ook jij daar vindt wat je zoekt.
  • Bedenk of je nieuwsbrieven en magazines wilt blijven ontvangen. Je kunt ook doneren zonder informatie te ontvangen. Vaak is één telefoontje genoeg. Daarmee zijn de goede doelen ook blij, want dat bespaart ze kosten. En daarmee besparen we met elkaar ook meteen wat bomen.

Het zal jullie niet verbazen dat ik het thema tijdschriften heb gekozen als opmaakthema voor de maand december. Deze drukke maand is bij uitstek geschikt om eens ouderwets met een tijdschrift te ontspannen.

Wil je tips en overwegingen horen over andere spullen in je huis, neem dan gerust contact met me op.

Meld je aan voor de inspiratie mails