Chaos in je huis, een reden om te vluchten?

‘Ik moet opbiechten dat ik een beetje verslaafd ben aan onlinespelletjes.’ Zo reageerde een cliënt toen ik vroeg of het haar lukte om haar nieuwe (opruim)gewoontes in haar leven in te bedden. Nou is een spelletje doen natuurlijk prima, maar online is het zo oneindig; het houdt maar niet op. Voor je het weet is er wéér een uur om, staat de vaat nog op het aanrecht en is het inmiddels wel bedtijd.

Ik moest hieraan denken toen ik kortgeleden in het Centraal Museum in Utrecht was, bij de tentoonstelling ‘Uit de mode’. Daar zag ik de hiernaast afgebeelde 3D geprinte jurk van Iris van Herpen. Op het informatiebordje bij de jurk schrijft Van Herpen: ,,De verslaving van het constante vluchten uit de realiteit naar digitaal entertainment is iets wat vandaag de dag een belangrijk deel uitmaakt van ieders wereld.’’ Het inspireerde haar tot het maken van de collectie ‘Escapism’, waar deze jurk onderdeel van is.

Nou moet ík opbiechten dat het huis van mijn cliënt er een paar maanden geleden ook uitzag om uit te willen vluchten: propvolle kasten en tafels, vloer bezaaid met van alles en nog wat en eigenlijk alleen nog wat ‘looppaden’. Het was echt geen gezellig huis meer, je zat er niet fijn. Het vluchten uit de realiteit, zoals door Van Herpen beschreven, vind ik hier superherkenbaar.

Mijn cliënt realiseerde afgelopen weken een megadoorbraak. Samen zochten we al haar spullen uit. Meer dan 100 gevulde zakken en dozen gingen het huis uit! En superstoer pakt ze nu door: oude vloerbedekking gaat eruit, makkelijk te reinigen laminaat komt ervoor terug. De muur wordt geschilderd, gordijnen krijgen een wasbeurt en er komt een extra kast. De klok van een overleden dierbare, die bij het terugvinden een lach op haar gezicht toverde, krijgt een mooi plekje.

Deze nieuwe realiteit – frisse opgeruimde kamers – gaat mijn cliënt veel moois brengen. Zo durft ze vast weer mensen op visite te vragen. En verwacht ik dat ze haar kookboeken nu werkelijk gaat gebruiken om iets lekkers uit te koken. Een onlinespelletje blijft ze vast wel spelen hoor. Maar niet meer zo oneindig. Samen hebben we bedacht dat ze 3 keer per avond 20 minuten ‘mag’ spelen. Want om het gezellig te houden moet ze van de bank afkomen. En dat gaat ze doen. Wedden?

Herken je vluchtgedrag bij jezelf? Laat me met je meedenken. Bel of mail me gerust.

Meld je aan voor de inspiratie mails