Je boekenkast puilt uit, en nu?

Je boekenkast puilt uit, en nu?

Valt het míj nu zo op of is het een trend? In korte tijd heb ik vijf verschillende mensen enigszins kreunend horen zeggen dat ze niet meer weten waar ze hun boeken moeten laten. Hun ooit zo stilistisch ingerichte boekenkast staat propvol en op de vensterbank begint een nieuwe stapel te groeien.

De e-reader is volgens mij de eyeopener voor deze volumekwestie. Het is net alsof nu extra opvalt dat jouw boeken heel veel ruimte innemen, terwijl een enkele e-reader je die ruimte kan besparen. Het plaatst je voor een dilemma, want je fysieke boeken vind je nu eenmaal mooier dan dat digitale opslagvernuft, áls ze maar weer overzichtelijk in je boekenkast passen…

Ook een andere mogelijke betekenis van de volle boekenkast wil ik je niet onthouden. Om een boek te lezen heb je tijd nodig. En dat hebben we steeds minder. Misschien staat jouw volle boekenkast met gelezen boeken symbool voor ‘toen had ik nog tijd’. En zegt die stapel ongelezen boeken op de vensterbank ‘ik wil zo graag die tijd weer hebben’.

Wil jij ook ‘lucht’ in je boekenkast? Doe dan 13 oktober mee aan zwerfboekendag. Zoek in je kast een boek dat echt weg mag en plak er een post-it op met de tekst : zwerfboek, neem mij mee. Binnenin verhelder je dat de vinder nu een zwerfboek in handen heeft dat hij na lezing weer ‘moet’ doorgeven. Vervolgens leg je het boek 13 oktober op een openbare plek. Dat kan een bushalte of trein zijn of bijvoorbeeld een bankje in het park. Er is altijd wel iemand die het boek meeneemt.

Klinkt dit als een makkie? Laat dan drie boeken zwerven. En als het je bevalt doe je elk kwartaal mee. 13 januari 2014 dus weer. Echte diehards doen dit nóg vaker via www.bookcrossing.nl. Zwerfboekendag is vrijblijvender. Op Twitter kun @zwerfboekendag volgen.

Wil je wel opruimen, maar vind je het moeilijk om de klus alléén aan te pakken? Bel of mail me gerust over de mogelijkheden om het samen met mij te doen. Vrees niet dat organizing altijd veel tijd en geld kost. Soms is een kleine interventie genoeg om iemand verder te helpen.

Tot slot nog iets anders. Mijn online-organizingprogramma is in september met flink wat deelnemers gestart. Heb je ook belangstelling maar kwam deze periode je niet uit? Schrijf je dan vast in voor deelname in januari (linkje).

Meld je aan voor de inspiratie mails