Recepten, je kunt er niet genoeg van hebben, toch?
Elke maand nemen wij met elkaar 2,3 miljoen(!) Allerhandes van Albert Heijn mee naar huis. Het tijdschrift staat vol recepten en aardige weetjes over eten. Een leuk tijdschrift dus voor wie van koken houdt.
Maar zo eenvoudig ligt het niet. Ik kom die tijdschriften namelijk óók tegen bij cliënten die helemáál niet van koken houden. Klinkt suf he? Toch herken ik er persoonlijk wel iets in. Ook ik hou niet van koken. Ben er niet goed in. Van drie pannen op het vuur schiet ik in de stress en vrienden durf ik niet uit te nodigen voor het eten…
Wél hou ik van lekker en gezond eten. Dus pak ook ík de Allerhande altijd mee. Ik hoop dat er gerechten in staan die ik wél kan klaarmaken. Die iedereen bij ons thuis lekker vindt en dat het er dan net zo smaakvol uitziet als in de Allerhande. Elke dag iets anders, lekker gevarieerd. En dat we allemaal gezellig, relaxed aan de stijlvol gedekte tafel heel gezond zitten te eten…
Dat ideaalplaatje is funest. Dat geeft het gevoel te falen als er alwéér gewoon spaghetti met spinaziesaus op tafel komt. En zo komt het dat ik ook de volgende Allerhande gewoon weer mee naar huis neem, want wie weet staan er gerechten in … Afijn, je snapt het principe.
Er zijn natuurlijk ook heel veel Allerhandeverzamelaars die wel van koken houden, maar die het simpelweg aan tijd ontbreekt om nieuwe recepten uit te proberen. Het resultaat is hetzelfde: talloze Allerhandes die liggen te verstoffen in de verwachting dat ze misschien óóit nog eens van pas komen…
Maar hoe dan wél om te gaan met al die Allerhandes?
- Hak de knoop door en doe ze gewoon weg. Scheelt je úren uitzoekwerk. Wil je een nieuw recept proberen, begin dan met de meest recente Allerhande. Of bekijk de recepten online.
- Blijf dicht bij jezelf bij je keuze van het soort recept. In mijn geval: het liefst eenpansgerechten. J
- Leg de lat niet te hoog: probeer elke twee weken één nieuw recept.
- Probeer het recept eerst uit voordat je je druk maakt over het archiveren ervan. Als niemand ervan geniet, hoef je ook geen moeite te steken in het terugvindbaar opruimen.
Terugvindbaar opruimen kun je ’old school’ of digitaal doen.
- De old school-manier is recepten ordenen per categorie (soep, pasta & pizza, hartige taart, etc.) en die in een harmonicamap of ordner stoppen. Je kunt het recept ook op een kaartje van 10×15 cm plakken of schrijven en dat opbergen in een fotoinsteekboek.
- Digitaal archiveren neemt minder ruimte in. Maak een foto van het recept en sla die op in een Dropboxarchief. Of gebruik ‘mijn recepten’, het persoonlijke kookboek van Allerhande online.
Als organizer probeer ik een mix te maken van inzicht geven in bepaalde belemmerende overtuigingen en aanbieden van praktische oplossingen. Deze inspiratiemail is daar een voorbeeld van . Blijf jij worstelen met ordeningsachterstanden en wil je daar echt van af? Graag help ik je daarmee. Bel of mail me gerust om een kennismakingsafspraak te maken.