Terug en vooruitblik

Organizen: verwerken en ruimte maken voor nieuwe dingen

Op deze laatste dag van 2014 blik ik terug op een aantal projecten. Lees wat mijn cliënten bezighoudt, wat ze blokkeert en waarvan ze dromen. Het geeft je een beeld van wat de aanleiding kan zijn om mij in te huren. Tegelijk nodig ik jou uit om na te denken over wat jíj in het nieuwe jaar wilt aanpakken. Je maakt daarmee kans op gratis organizebegeleiding.

Tegenslag
Een alleenwonende dame verloor onverwacht haar baan. Het sloeg haar lam en het maakte haar enigszins apathisch. Zo verwaarloosde zij zichzelf en haar huis, en verloor ze haar grip op geld. Toen begin 2014 de deurwaarder op haar deur klopte, schrok ze wakker. Om financieel uit de ellende te komen moest ze haar woning verkopen. In verwaarloosde staat zou dat echter niet lukken. Ze liet zich door mij van de bank af trekken en samen brachten we de spullen in haar huis op orde. Met haar goedkeuring zette ik vervolgens een schilder, klusjesman en hovenier in. Binnen drie weken was de woning verkocht! Een tijdje geleden liet ze me weten hoe blij ze is met haar nieuwe huurwoning (die ze trots heel netjes houdt) en dat ze meer financiële rust ervaart. Via-via hoorde ik dat haar gezicht en ogen weer stralen.

Angst
Een oud-studiegenoot vroeg mij om hem te begeleiden bij het ordenen van zijn administratie. Hij bleek uit angst voor ‘moeilijke’ post zijn brievenbus niet te legen. Er zou zomaar een claim, afwijzing of overlijdensbericht tussen de brieven kunnen zitten. Zijn angst belette hem om tijdig acties te ondernemen. Zo ontstond een achterstand in zijn administratie en moest hij vaak zaken achteraf ‘repareren’. Tijdens het ordenen van zijn papieren kwam zijn wens boven tafel. Hij wilde ‘de lead hebben en ‘proactief zijn’. We vonden een mooie mantra op een ansichtkaart die nu naast zijn bed staat: geloof niet alles wat je denkt. De brievenbus is nog steeds geen grote vriend, maar hij gaat frequent genoeg open om acties tijdig op te pakken.

Verlies
In het najaar kwam ik bij een mevrouw die begin dit jaar plotseling weduwe was geworden. Na een verschrikkelijke periode van verdriet, probeerde ze haar leven weer op te pakken. Zo wilde ze haar huis weer gezellig en opgeruimd hebben. Zónder de ziekenhuistassen van haar overleden partner met zijn toilettas en badjas. De confrontatie was echter te groot om in haar eentje over de spullen van haar man te beslissen. Samen met mij en een doos tissues erbij kon ze die moedige beslissingen wél nemen. Het bracht ruimte in haar hoofd, ruimte voor creativiteit. En zo ontstond het idee om van de dierbaarste kleding van haar man een mooie quilt te maken. Dat vooruitzicht maakte het wegdoen van zijn overige kleren aanvaardbaar.

Organizen komt vaak neer op verwerken en daarmee ruimte maken voor nieuwe dingen.
En jij? Waar heb jij ruimte voor te maken? En wat wil jij daarvoor aanpakken? Beschrijf in een paar regels wat je in je huis en daarmee in je leven wilt aanpakken. Stuur het samen met je naam en adres vóór 10 januari 2015 naar mij. Zoals elk jaar doe ik ook in 2015 aan één van de lezers van mijn inspiratiemails drie uur gratis organizebegeleiding cadeau. Misschien win jij dit jaar.

NB
Mocht je dromen van een geordend fotoarchief, vraag dan mijn gratis ordeningstips aan. Je kunt mij je vraag mailen , de organizetips downloaden via mijn website of je aanmelden bij de besloten Facebookgroep ‘…..’

Meld je aan voor de inspiratie mails