De valkuil van leuke hebbedingetjes, ook in de vakantie

De valkuil van leuke hebbedingetjes, ook in de vakantie

Kortgeleden las ik een artikel over de Deense winkelformule Flying Tiger. Deze goedkope hebbedingenwinkel is in twaalf Nederlandse steden gevestigd. De journalist schreef iets in de trant van: een winkel vól geinige spullen waarvan je niet wist dat je ze nodig had.

Een kleine opsomming van het assortiment: manden, fotolijstjes, gummetjes, cadeaupapier, picknickborden, schrijfblokken, houten kralen en de hiernaast afgebeelde brillenhouder. De lijst met hebbedingetjes is oneindig. En het kost allemaal geen drol.

Toegegeven, het zíjn ook leuke dingen. Die best handig zijn. Maar, in mijn professionele ogen, is de combinatie van ‘altijd handig’ met ‘zo goedkoop’ killing voor mensen die makkelijk te verleiden zijn. Want wat móet je met je zevende schrijfblok, cadeaulinten die je nooit om cadeaus bindt en andere geinige spullen die in de praktijk tóch niet zo handig zijn?

Bij mijn cliënten kom ik al dit soort spulletjes tegen. Ze liggen ongebruikt, opgepropt en beschadigd ergens achter in de kast. Heel veel van dit soort aankopen belanden uiteindelijk in de tas voor de kringloop of gewoon bij de vuilnis. Goedkoop wordt zo echt duurkoop. Want uiteindelijk is het gewoon weggegooid geld.

Tijdens de vakantie kom je die verleidingen misschien ook tegen. Be strong en bedenk tien keer of je iets echt gaat gebruiken. Mijn tip: beleef in de vakantie met al je zintuigen het gezellige moment: kijk, ruik, hoor en voel. En steun de lokale ondernemers door een extra ijsje te eten.

Ik wens je een hele fijne zomer.

Meld je aan voor de inspiratie mails