Hou je to-dolijst een beetje leuk
Hou je to-dolijst een beetje leuk
Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Vóór 8 mei moet de aangifte 2020 bij de Belastingdienst binnen zijn. Voor een flink aantal van mijn cliënten is dit een stress gevende actie op hun to-dolijstje. Wat hierbij vermoedelijk meespeelt is:
- Van buitenaf wordt ons een deadline opgelegd; je kunt natuurlijk uitstel vragen, maar een keer ben je toch aan de beurt;
- Je hebt documenten nodig waarvan je misschien denkt: ‘getsie, waar heb ik die liggen?’;
- Je weet dat sommige documenten online te vinden zijn en vreest dat je de juiste wachtwoorden niet meer weet om te kunnen inloggen;
- Je bent misschien afhankelijk van anderen, zoals (ex-)gezinsleden of je boekhouder;
- De input is misschien confronterend voor je, bijvoorbeeld als je een zzp’er bent en afgelopen coronajaar een lage omzet had.
Afgelopen dagen was ik bij een paar cliënten die heel verschillend met deze klus omgingen. Voor één cliënt werkt de ‘je doet elke dag een deeltaakje’ heel goed: de eerste dag de ‘checklist mee te sturen documenten’ opzoeken en printen. ’s Avonds aan haar partner vragen of hij zijn jaaropgave wil downloaden en naar haar wil mailen. De volgende dag de jaaropgaves van de banken downloaden en opslaan. Een andere dag op jacht naar de WOZ-waarde van de woning. En zo stap voor stap verder.
Een andere cliënt wist van zichzelf: ‘Dat werkt zo niet bij mij.’ Want: ‘Als ik dan eenmaal ín de materie zit, dan kan ik beter gelijk doorpakken. Als ik het loslaat en er pas tien dagen later mee verder ga, dan ben ik eruit en moet ik me opnieuw invreten. Dus ik plan liever een wat ruimer tijdblok en probeer de klus zoveel mogelijk te klaren.’
Bij een wat moeilijkere actie kan het helpen om een ander te laten weten wanneer je van plan bent die af te hebben. Een actie wordt nét iets serieuzer als een ander je eraan kan houden. Daarom maakte ik in februari een afspraak met onze accountant voor de aangifte inkomstenbelasting. Dat was voor mij de stok achter de deur om alle benodigde gegevens te verzamelen.
Ook voor andere to do’s gebruik ik dat foefje. Bijvoorbeeld bij het maken van dit soort inspiratiemails: ik app mijn netwerkcollega Monique Linnemann (die mijn teksten met een rode pen redigeert, zodat ze lekkerder lezen) dat er een tekst aan zit te komen. Heel lief schrijft zij dan iets bemoedigends terug en dat helpt mij altijd.
Zoek naar de methode die voor jou het beste past. Mocht je er niet uitkomen, ik denk graag met je mee. Bel of mail me gerust.