Duurzaam leven

Duurzaam leven is meer dan zonnepanelen op je dak en een elektrische auto (die ik overigens wel heb).  Als organizer geef ik veel tips en inzichten om duurzamer te leven. Met overzicht op wat je al hebt, is het veel eenvoudiger om duurzame keuzes te maken.

5 R’s; als ‘kapstok’ voor duurzaam denken

  • Refuse is het weigeren van spullen. Zo zeg ik bijvoorbeeld met een klant het abonnement op voor een tijdschrift waar geen belangstelling voor is en eerder ongelezen bij het oud papier werd gedaan.
  • Reduce is het verminderen van aankopen. Zo kan ik met een klant kritisch kijken naar inrichting van voorraadkast en koelkast én de planning van boodschappen verbeteren. Daarmee worden kliekjes eerder opgegeten en nieuwe aankopen uitgesteld.
  • Reuse is het hergebruiken van spullen. Met een klant heb ik wat lappen stof hergebruikt als inpakmateriaal en werd een ongedragen trui veranderd in een spencer die nu een favoriet kledingstuk is.
  • Recyle is het goed scheiden van afval. Mede vanuit mijn initiatief voor Inzameldoelen, heb ik goed zicht op goede doelen die het teveel’ van klanten goed kunnen gebruiken. Leuke natuurtijdschriften kunnen bijvoorbeeld naar een school voor biologie knutselwerken.
  • Repair is het repareren van kapotte spullen. Samen met een klant bekijk ik de mogelijkheid om een lamp nog te repareren en plannen we stappen in om dat ook daadwerkelijk te doen. Als vrijwilliger van een Repaircafé heb ik aardig zicht op reparatiemogelijkheden.