Döstädning, opruimen voor je doodgaat
‘Opruimen voor je doodgaat, in Zweden doen ze dat. Fijn voor de nabestaanden en ook voor de opruimer zelf.’ Zo begon een artikel in het NRC op 16 oktober 2017. Het artikel gaat in op het begrip ‘döstädning’ uit het boek van de 82-jarige Zweedse kunstenares Margareta Magnusson: ‘Opruimen voor je doodgaat – de edele Zweedse kunst van döstädning’.
Volgens Magnusson is het jouw verantwoordelijkheid je nabestaanden niet op te zadelen met een enorme verzameling spullen. Zij zegt: ,,De strategie is alleen díe dingen te houden waar je echt gelukkig van wordt. De rest: verkopen, weggeven of weggooien. Nabestaanden zitten echt niet te wachten op al jouw spullen.’’ Rake, maar ware woorden, wat mij betreft.
In het artikel staan voorbeelden en handige tips. Zoals: begin makkelijk, met spullen in de kelder of op de zolder, en pak pas op het eind de (meer emotioneel geladen) foto’s en brieven aan. Bekijk een foto kritisch. Ken je de mensen die erop staan niet? Shredder! (Versnipper hem dus.) Is een foto lelijk of een dubbel exemplaar? Shredder!
Wat een toeval dat senioren en foto’s een actueel thema zijn, in elk geval in organizersland, waarin we veel met ouderen te maken hebben. Binnenkort mag ik over precies dat onderwerp wat vertellen voor mijn collega-organizers van mijn beroepsvereniging NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). De moraal van die presentatie wordt: laat foto’s een (levens)verhaal vertellen. Doe ‘troepfoto’s’ dus weg. Bewaar alleen de belangrijkste. Maak er een mooi verhaal van met wat namen, plaatsen, jaartallen en anekdotes. Fijn voor jou. Fijn voor je nabestaanden.
Op woensdagavond 25 oktober verzorg ik samen met Jilster een workshop over foto’s ordenen. Jilster is een website met een programma waarmee je online eenvoudig zelf een tijdschrift of boek kunt maken. Ook hieraan gaat een grondige ordening en selectie van foto’s vooraf, wat de gemene deler in onze samenwerking is. En misschien is het maken van een tijdschrift of boek wel een mooie manier om een levensverhaal vorm te geven. Het mes snijdt dan aan twee kanten.
Voor ondersteuning bij allerlei keuze-issues begeleid ik je natuurlijk graag. Bel of mail me gerust als je meer wilt weten over de kleine of grotere vormen van begeleiding.