Fietsen naar Londen en we zoeken – een soort van – ‘sponsors’

Huh? Fietsen naar Londen? Ja echt. Niet zelf verzonnen hoor. Ik ben uitgenodigd door organize-collega Marianne Winter. Die –- bijvoorbeeld via haar boek ‘Geniet meer van Minder’ – streeft naar minder spullen en minder belasting op het milieu én van fietsen houdt. Laat dat nou bij mij net zo zijn. En zo werd één en één samen twee, en gaan we op 4 maart dus samen op stap. 😊

We fietsen eerst naar Hoek van Holland, pakken daar de nachtboot, en dan fietsen we van Harwich naar Londen. Daar zijn we deelnemers van het congres van de APDO Association of Professional Declutterers & Organisers, en het thema van dat tweedaags congres is ‘duurzaamheid’. Marianne is spreker over het onderwerp Digital Data Legacy.

Mailen, documenten opslaan, facebooken, downloads maken, foto’s in ‘de cloud’ bewaren: we doen het allemaal. En al heel wat jaren. Zonder ons er echt bewust van te zijn dat de cloud niet een gezellig wolkje is dat in de lucht hangt. De cloud is bijvoorbeeld het datacentrum van Google dat in Groningen staat. Datacenters vereisen enorme hoeveelheden elektriciteit om servers, koelsystemen en andere apparatuur draaiende te houden. Als die energie verbruikt wordt voor bestanden of mails die je nooit meer gaat gebruiken… dan is dat best zonde. Toch?

Want wist je dat elke e-mail van 1 MB zorgt voor 20 gram CO2-uitstoot. Stuur je een jaar lang 20 mails per dag, dan komt dat overeen met de CO2 die wordt uitgestoten als je 1.000 kilometer met de auto rijdt.

Een ander sprekend voorbeeld: het energieverbruik van alle datacentra in Nederland was in 2022 gelijk aan een derde van de energie die alle Nederlandse zonnepanelen opleverden. Ook gehoord: het energieverbruik van de datacentrale van Google in Groningen zou net zoveel energie kosten als in de stad Groningen per jaar wordt verbruikt..

Tijd voor actie
Daarom organiseren wij in deze periode de Digital Cleanup Challenge. Wij vragen jou of je ons wilt ‘sponsoren’: voor elke kilometer die wij fietsen, dagen wij jou uit om 1 MB aan data uit jouw cloudopslag te verwijderen. Of, als dat eenvoudiger is: tel het aantal mails, documenten of foto’s dat je opschoont. Het overzetten van foto’s op een externe harde schijf (die geen clouddata kost) en het verwijderen uit de cloud: dat telt allemaal mee.
Hiermee maak je jouw digitale leven een stuk overzichtelijker én draag je een belangrijk steentje bij aan een beter klimaat.

Doe mee
Wil je mij laten weten (mag per mail en/of via de socialmediapost die we plaatsen) hoeveel jij uit de cloud weghaalt? Inspireer de mensen om je heen door zelf ook aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Grofweg zal ons fietsavontuur zo’n 430 km zijn (we fietsen ook terug hè). Elke opslagmindering is winst. 430 foto’s weggegooid? Top! Of, zo nam iemand zich enthousiast voor, voor elke kilometer maar liefst 4 foto’s. Het mag allemaal. Join us!

In de week van 4 maart ben ik dus niet bij klanten aan het werk. Maar mocht je daarna begeleiding willen bij het opschonen van je cloud (of ‘gewoon’ bij het maken van ruimte in je huis en hoofd): bel of mail me dan gerust voor een kennismaking.

 

Meld je aan voor de inspiratie mails