Tips om ál dat wasgoed bij te houden

In veel gezinnen lijkt het bijhouden van de was ‘een dingetje’. Vaak wordt mij gevraagd: hoe doe jíj dat dan? Nou, hierbij! Je kunt er natuurlijk van alles van vinden, maar onderstaande werkt bij ons prima. Misschien zit er voor jou een handigheidje bij.

Wij leven met z’n vijven (drie tieners en twee volwassenen) en op elke verdieping staat een wasmand. Bij ons is de deal: als jullie ervoor zorgen dat de vieze was in de wasmand komt, dan zorg ik ervoor dat het weer schoon in je kast ligt. Dus ook vieze sportkleren doe je van je sporttas naar de wasmand. Vieze vaat- en keukendoeken mik ik dagelijks in de bijkeuken, waar de wasmachine staat, en twee of drie keer per week ververs ik de handdoeken in de badkamer.

Gemiddeld doe ik acht wassen per week, ongeveer één per dag. Ik verzamel alle was en ga die voor de wasmachine sorteren. Ik ben niet zo’n pietje-precies, denk ik. Onderbroeken, sokken, vaatdoekjes en handdoeken gaan in een was van 600. Direct na de wasbeurt gaat dit alles in de droger. Nog dezelfde dag vouw ik het weg. Ik maak stapeltjes per gezinslid/bestemming, leg die in een platte wasmand en wandel naar elke kamer om daar een stapeltje schone was in de kast te leggen.

(Spijker)broeken, sportkleding en shirts gaan in een 400-was. Die hang ik daarna aan een wasrek. Gemiddeld komt er dan nog een witte was en een was met truien en/of fijne blouses per week bij. Voordat ik een nieuwe 400-was doe, check ik even of het wasgoed op het rek al droog is. Zo ja, dan vouw ik het direct op (per gezinslid/bestemming) en berg ik het op in de juiste kast. Daarna draai ik pas een nieuwe was.

Niet elke trui, blouse of spijkerbroek gaat na het dragen in de was. Zo hangt er bij mij altijd wel kleding op een hangertje voor het (altijd) open slaapkamerraam. Daar laat ik het een paar dagen luchten, waarna ik het weer in de kledingkast hang of -leg.

Eenmaal per twee à drie weken roep ik tegen de kinderen: wie een schoon bed wil, kan het vandaag afhalen, want ik heb tijd om te wassen. Zij halen dan zelf hun bed af en ik doe het spul in de wasmachine en de droger. Diezelfde dag maak ik met dat beddengoed hun bed weer op. Steeds vaker doen ze dat zelf.

Strijken doe ik amper, alleen wat overhemden en blouses. Ik heb een mand voor strijkgoed in de kledingkast staan en eenmaal per twee weken (gokje) strijk ik dat even weg.

Nee, ik vind het niet leuk om te doen. Maar doordat mijn focus ligt op schone was zo snel mogelijk in de kast, voorkom ik achterstand. En omdat alle gezinsleden hun bijdrage leveren, voel ik me geen sloofje.
Belangrijk hierbij: er moet wel genoeg ruimte op hangertjes en planken zijn om de schone was op de goede plek kwijt te kunnen. Is dat bij jou een probleem? Bel of mail me gerust om een afspraak te maken om de inhoud van je kasten eens goed uit te zoeken en je kasten daarna logisch in te richten.

Meld je aan voor de inspiratie mails