Tips om kritischer te zijn bij aankoop nieuwe spullen

Kortgeleden ben ik begonnen in het boek ‘Het leven van dingen’ van Warna Oosterbaan.
Ik smul van het boek en mag het lekker rustig lezen van mezelf. De wat filosofische kijk op ‘wat wij met dingen doen, en zij met ons’ spreekt mij als organizer natuurlijk erg aan.

Met een klant sprak ik afgelopen maand wat uitgebreider over hun nieuwe grilplaat. De grilplaat konden ze – met inwisseling van punten – met flink wat korting aanschaffen. Grilplaat mét doos was een flink ding. En nu stond dat ding in de keuken op de grond, want er was eigenlijk geen goede opbergruimte voor.

Een verleidelijke prijs is vaak een valkuil om iets te kopen wat je niet echt nodig hebt. Daarnaast hebben we de neiging om het gebruik ervan te romantiseren. Ook een gevaarlijk moment voor het kopen van spullen is als je je niet helemaal happy voelt.

Om in de winkel – of online met je vinger op ‘plaats in winkelmandje’ – wat sterker te staan, heb ik een aantal vragen voor je bedacht om wat kritischer te zijn vóórdat je beslist om te kopen… of om iets gratis mee te ne

 1. Heb ik het nodig?
 2. Kan ik het lenen?
 3. Hoe realistisch is het dat ik het (binnenkort) ga gebruiken?
 4. Heb ik er al vaak aan gedacht dit voorwerp te kopen?
 5. Is het nú het moment om het te kopen (of kan het wachten)?
 6. Op welke plek ga ik dit opbergen?
 7. Kan ik dit voorwerp onderhouden/verzorgen?
 8. Heb ik het voorwerp al, heb ik er voldoende van?
 9. Komt het door mijn verzameldrang dat ik dit voorwerp wil?
 10. Wil ik dit kopen om stress te verlagen of ‘geluk te kopen’?
 11. Is dit een impulsaankoop?
 12. Koop er één, niet meerdere gelijk
 13. Realiseer je bewust bij wie je een bestelling doet. Is het een bekende winkel, betrouwbaar, goed retourbeleid, want …
 14. Denk aan de sores die je eventueel hebt qua terugsturen

Heb je de afgelopen jaren net iets te vaak impulsaankopen gedaan en is je huis daardoor niet je ‘baken van rust’ zoals je dat het liefst zou hebben? Bel of mail me gerust om te horen wat ik als organizer voor je kan betekenen.

 

Meld je aan voor de inspiratie mails