Afronden, dat ruimt op.

Tijdens workshops werk ik vaak met het door mij gemaakte ‘overzicht huishoudelijke taken’. De meest voorkomende huishoudelijke klussen staan hierin op een rij. Mét, en dat is cruciaal, daarin alle deelstappen, van het begin tot het eind. Vooral de laatste stap, het afronden, is een onderschat deel van het proces.

In mijn ‘overzicht huishoudelijke taken’ kun je noteren hoeveel tijd je per week aan een taak kwijt bent. Én, wie ervoor verantwoordelijk is. Deelnemers van mijn workshops vinden het vaak een confronterende rotlijst. Dat is het natuurlijk ook, vooral omdat de meeste huishoudelijke taken zo vaak terugkomen. Maar de lijst geeft goed inzicht in het hele proces, dus ook in die laatste deeltaken. Dit kan helpen de rommeligheid in je huis te voorkomen. Ook is het overzicht een prima leidraad voor een gesprek met gezinsleden over de taakverdeling.

Het afronden van klussen kun je ook breder zien. Net als in de natuur zou je geregeld een seizoensopruiming kunnen houden. In dit geval om de zomer af te ronden. Flesjes zonnebrand op tafel, teenslippers in de hal, een strandtas met zwemband in de bijkeuken… Als je deze zomerrestanten niet snel wegwerkt, liggen de schaatsen en skisokken er straks gewoon bij. Neurie desnoods ‘Het is weer voorbij die mooie zomer…’ en ruim nog dít weekend de zomerspullen weg.

Niet-afgeronde processen hebben nog een ander nadeel: het terugvinden van spullen kost veel tijd. Een voorbeeld: een dochter van één van mijn cliënten ging trouwen. Daarbij hoorde een leuke presentatie van haar levensloop met foto’s. Uúúren kostte het om in mapjes en tasjes de goede foto’s te vinden. Een goed toegankelijk fotoarchief had het werk een stuk makkelijker gemaakt. Dat zeggen ze ook bij Jilster. (link naar website) Bij Jilster kun je je eigen tijdschrift maken, bijvoorbeeld voor een huwelijk of jubileum.

Wil je ook je oude verzameling foto’s op orde hebben, dan is de FotoOrganizeMaand in november 2014 iets voor jou. Dit is dé kans om eindelijk een lang liggend fotoproject op te pakken én af te ronden. Doe je mee?

Kan ik je op een andere manier helpen met het afronden van ordeningsklussen in huis? Bel of mail me voor een kennismaking.

 

Meld je aan voor de inspiratie mails