Duurzame Dinsdag; Rethink

Duurzame Dinsdag valt dit jaar op 6 september. Het is de Prinsjesdag van duurzaamheid. Vernieuwende, duurzame ideeën uit de samenleving worden op deze dag onder de aandacht gebracht van politiek Den Haag.

Jaren geleden al had ik een aardig vernieuwend idee met mijn Opmaakmaanden. Elke maand noemde ik een groep spullen waarvan we vaak veel te veel hebben. Een flink aantal van mijn lezers deed mee en probeerde die maand heel bewust spullen óp te maken. Thema’s waren bijvoorbeeld: verzorgingsproducten, ansichtkaarten, cadeaupapier, servetten en schoonmaakmiddelen. Het idee was natuurlijk om bewust te worden van de hoeveelheid spullen die we ongemerkt in huis halen. En om te zien dat je prima eerst iets kan opmaken voordat je nieuw koopt.

Omdat ik me al jaren verdiep in duurzaamheid, zie ik vaak de 6 R’s voorbijkomen. Niet iedereen kiest overigens hetzelfde rijtje R’s. Mij spreekt onderstaand rijtje het meeste aan. In mijn werk als (duurzame) organizer gebruik ik bijna al die pijlers wanneer klanten keuzes moeten maken over hun spullen én tijd.

  1. Refuse: weigeren van spullen. Je afmelden voor mails met nieuwsbrieven die je toch niet leest.
  2. Reduce: verminderen van aankopen. Je kledingkast goed uitmesten en logisch ordenen. Dan zie je beter welke kleding je hebt en daarmee welke combinaties van kledingstukken óók nog kunnen, zodat het lijkt alsof je iets nieuws aanhebt.
  3. Reuse: Een lege schoenendoos gebruiken voor je sokken in de kledingkast. Of een per ongeluk te veel geprinte notitie in velletjes knippen en gebruiken als boodschappenbriefje.
  4. Recycle: goed afval scheiden. In je bijkeuken, trapkast of schuur een goede plek inrichten voor diverse soorten afval. En, waar het weleens misgaat: het taakje ‘spullen naar afvaldepot brengen’ in agenda inplannen.
  5. Repair: Op tijd met je fijne schoenen naar de schoenmaker zodat de zool vervangen kan worden en je nog lang plezier hebt van die schoenen.
  6. Rethink: Denk er nog eens over: elk klein ‘milieustapje’is er één.

Die laatste is mooi hè? Laat dat voor vandaag de moraal zijn. Rethink.

Als (duurzame) organizer kan ik je helpen om de 6 R’s op jouw spullen toe te passen en om je ‘milieustapjes’ in te plannen. Wil je dat ik met je meedenk? Bel of mail me dan gerust.

Meld je aan voor de inspiratie mails