Experiëntialisme, huh, wat?

Voor een organizerscongres was ik twee weken terug in Londen. Heel gaaf om daar trendwatcher en publicist James Wallman te horen spreken. Hij is de schrijver van het boek ‘Stuffication’, in het Nederlands vertaald naar ‘Ontspullen’.

Zijn moraal zit ‘m (in mijn ogen) in wáárom hij voorstander van ontspullen is. Wallman pleit voor een fenomeen dat hij het nieuwe woord experiëntialisme heeft gegeven (niet uit te spreken trouwens, dat woord). Daarmee bedoelt hij dat ervaringen opdoen en dingen beleven zoveel mooier is dan dingen hébben. Want, zegt hij: belevenissen leiden tot verhalen, verhalen leiden tot gesprekken, gesprekken leiden tot verbinding en verbinding leidt tot ‘happinez’.

Met enkele andere aanwezigen legde ik al snel de link naar de lol van foto’s. Want foto’s zijn natuurlijk echte beeldverhalen. Aan de hand van foto’s kun je op een hele fijne manier gesprekken voeren over vroeger: wat je deed, met wie je was, wat die voor je betekende, etc. Zulke gesprekken leiden tot verbinding met de personen over wie je spreekt (ook al is die persoon misschien inmiddels overleden) en met degene aan wie je het vertelt. Het ‘hebben over’ geeft een mooi gevoel van ‘happinez’.

Een praktijkvoorbeeld diende zich kort na het congres aan, op de 18de verjaardag van onze oudste dochter. Ooit had ik mij voorgenomen haar een fotoboek van haar leven cadeau te doen als ze 18 werd. Dat boek was ik eerlijk gezegd wel even vergeten bij te werken. Maar tot haar 14de is alles mooi ingeplakt. De ontbrekende vier jaar heeft ze nog tegoed, waarna ze het stokje zelf mag overnemen. Maar, hoe mooi: het fotoboek ging van hand tot hand onder vele uitlatingen als ‘ach, wat lief’ en ‘oh ja, dat weet ik nog’. Met samen eten en veel gelach was er flink wat ‘happinez’ in huize Koot/Datema.

Natuurlijk kan ik je het boek Ontspullen van harte aanbevelen. Maar béter nog is om gewoon aan de gang te gaan met je huis (en hoofd) rustiger te krijgen. In kleine stapjes (als je het zelf doet) of in grotere stappen (als je begeleiding inhuurt). Mocht ik iets voor je kunnen betekenen: bel of mail me gerust. Oók voor vragen en wensen over foto’s ordenen kan je bij me terecht; ik heb er hele gave plannen voor.

Meld je aan voor de inspiratie mails