Hoe een simpel tabblad buikpijn kan voorkomen

Hoe een simpel tabblad buikpijn kan voorkomen

Afgelopen week zat een aantal jaaropgaves 2012 bij de post. Die van de spaarloonrekening, van diverse spaarrekeningen, van de hypotheek en levensverzekering en tot slot de werkgeversjaaropgave van mijn man. Per mail kreeg ik een linkje om de jaaroverzichten van de bank te downloaden, die ik in het kader van mijn mailbox leegmaken, maar gelijk geprint heb. Herkenbaar?

Mijn advies: berg de papieren direct op in de ordner ‘belasting’ achter het juiste tabblad. Je hoeft er dan niet meer naar te zoeken als je deze papieren eind februari /begin maart nodig hebt voor de opgave naar de belastingdienst. Zo simpel kan het zijn.

Zo simpel, dat je er onbewust bekwaam in kan zijn. Zoals bij een cliënt van mij. Zij vertelde vorige week dat ze haar belastingopgave 2011 al heel lang uitstelde. Dat kwam vooral door haar aanname dat ze weer enorm zou moeten zoeken naar de juiste papieren. Maar wat bleek? Ze had destijds alles al mooi bij elkaar opgeborgen. Met het aanleveren van de papieren naar de boekhouder was ze dus zo klaar. Ze had maanden buikpijn voor niets gehad.

Gek he, dat je niet in de gaten hebt dat je bekwaamheid zich zo aan het ontwikkelen is? Deze cliënt kwam bij mij nadat ze op het gebied van opruimen jarenlang onbewust onbekwaam (1e fase) was. Pas toen ze een partner én kinderen kreeg, en er discussies kwamen over chaos, voelde ze zich bewust onbekwaam (2e fase). Van mij nam ze het advies over van het tabblad bij de belastingpapieren. Dat deed ze bewust bekwaam (3e fase). De moraal: sta vaker even stil bij wat je al geleerd hebt. En geniet ervan dat je in de laatste fase bent aangekomen: onbewust bekwaam (4e fase).

 

Meld je aan voor de inspiratie mails