Hoeveel sokken heeft een mens nodig?

Bij een cliënt vond ik kortgeleden een zak vol weessokken. Dat was een gouden vondst, want er was ook al een mand met weessokken. In no time wist ik zo’n 25 weessokken met zijn/haar partner te verenigen. Die konden dus worden toegevoegd aan de lade met sokken. Waarbij ik me bedacht: hoeveel sokken heeft een mens nodig?

De waarheid heb ik ook niet in pacht, maar ik gok (hoop :-)) dat iedereen dagelijks schone sokken aandoet. Zeven paar per week. Stel, je doet de vieze sokken dagelijks in de wasmand en je doet (minimaal) eenmaal per week een was, die je kort daarna opvouwt en in de kast opruimt. Dan heb je steeds voorraad genoeg en zou je met veertien paar sokken al een heel eind komen.

Natuurlijk heb je naast ‘gewone’ sokken ook wat andere soorten. Sneakersokjes, sportsokken, dikke wintersokken en pantysokjes. Vinden jullie het heel raar als ik zeg dat je met 25 paar sokken grofweg genoeg sokken hebt?

In de praktijk zie ik overvolle sokkenlades met veel meer dan deze 25 paar sokken. Wil jij minder sokken? Pak dan ’s ochtends eens bewust een paar sokken helemaal van achter uit je sokkenlade. Dat zijn dan vast sokken die geen favoriet zijn. Waarschijnlijk met een reden.

Trek ze een dag aan en beoordeel of ze fijn zitten. Vaak lubbert na een tijd het elastiek bij de boord of zakt de sok bij de hak steeds weg. Na een dag dragen kan je bewust beslissen: houden of weggooien? In het laatste geval doe je er een knoop in en laat je ze (na het wassen?) in een tas glijden die je klaarzet voor de kringloop. Want ook oude sokken kan de kringloop als vodden verkopen. Sokken met ‘stomme’ kleuren kunnen natuurlijk ook gewoon in die zak.

De maand oktober heb ik benoemd tot ‘sokkenopmaakmaand’. Op Facebook post ik elke maand een bericht over het opmaakthema van de maand. Want, soms helpt het om gericht een bepaald soort artikel bewust ‘op’ te maken.

Kan er bij jou wel meer ‘op’ dan alleen de sokken. Bel of mail me dan gerust voor een kennismaking.

Meld je aan voor de inspiratie mails