Huis resetten als je kinderen het huis uit gaan

Lezer Monique vroeg me begin dit jaar of ik haar ‘een duwtje in de goede richting’ wilde geven. Haar kinderen zijn al even het huis uit. Wat moet ze nu met hun spullen?

Als basisgedachte adviseer ik: kinderen nemen zoveel mogelijk mee. Natuurlijk is vertrek naar een studentenkamer wat anders dan naar een eigen appartement of huis, maar uiteindelijk gaat alles toch jouw huis uit en komt het aan op keuzes maken. Dat hoort ook bij volwassen worden. Voor de ouders geldt: loslaten. Want, als je kind iets niet meer wil hebben, waarom zou jij het dan tóch bewaren?

Ik noem wat categorieën:

Kleding. Kleding is om te dragen en bij uitstek iets wat meeverhuist. Willen ze kledingstukken niet meenemen? Waarom zou jíj ze dan houden? AIs je kind wat krapper behuisd is, kan je nog voorstellen dat winterkleding ‘s zomers een plekje krijgt in het ouderlijk huis. En vice versa.

Studiemateriaal. Echte topboeken, naslagwerken die ook in het werk gebruikt kunnen worden, gaan mee het huis uit. Andere interessante boeken en readers kunnen misschien nog doorverkocht worden. Maar let op: ze zijn snel verouderd. Van kringloop- en tweedehandsboekenwinkels weet ik dat oude studieboeken amper waarde hebben. Vaak is het oud papier. Aantekeningen zijn al helemáál snel oud papier. Wil je toch wat boeken bewaren, vraag je dan af of ze echt nog weleens ingekeken worden?

Speelgoed. Ach ja, dat is vast iets om wat ‘week’ van te worden. Wil je kind zelf papa of mama worden, dan is het zeker een idee om wat speelgoed te bewaren. Want mocht het wonder van een klein kindje ze gegund zijn, dan is er bij opa/oma alvast iets om mee te spelen. Maar houd wel ‘maat’. Eén of twee knuffels, wat auto’s en een doos Playmobil of LEGO. Hierin maak jíj de keuze. Want jij bewaart het voor je kleinkind.

Knutsels en sentimenten. Het pietendiploma uit 1982, 40 schoolschriftjes van groep 1 tot en met 8, stapels práchtige tekeningen, tjsa …… volgens mij zit geen enkel kind te wachten op vier bananendozen vol oude sentimenten. En wat zou jij er eigenlijk nog mee doen? Vis er voor jezelf een paar tekeningen uit en draag de rest over aan je kind (die ermee doet wat hij/zij wil).

Mijn belangrijkste tip bij dit alles: probeer de hoeveelheid bewaarspullen al in een eerder stadium wat in te dammen – vooral in de categorie ‘knutsels en sentimenten’ is de valkuil dat je te veel wil bewaren. Ik begeleid je graag bij het maken van een selectie. Zo is mijn organizemodule ‘Kinderpapieren’ een korte interventie die je veel handvatten geeft. Bel of mail me gerust.

Meld je aan voor de inspiratie mails