Is je schuur of bijkeuken een afvoerputje geworden?

Een tijdje geleden vroeg iemand mij om eens wat inspirerends te schrijven over een volle schuur of berging en hoe je daar ruimte kan creëren.

Vaak is de schuur het afvoerputje van spullen. Afvoerputje in de betekenis van: de plek waar spullen van de minste kwaliteit gedumpt worden. 😊 Ik noem een paar voorbeelden.

In schuren zie ik geregeld een oude fiets, step of skateboard wat zielig achterin gepropt staan. Daarvoor staan allerlei sta-in-de-wegs, die zóveel ruimte innemen dat de stadsfiets al maanden buiten staat te roesten en het nieuwste waveboard in de hal ligt.

Of ik hoor dat er een nieuw servies is aangeschaft, terwijl het oude nog niet echt op is. Omdat het zonde is om het oude servies helemaal weg te doen – ‘leuk voor de kinderen als ze op kamers gaan’ – staat het in een verhuisdoos in de schuur geparkeerd.

Ook kom ik veel projecten of klussen tegen die nog niet af zijn. Zoals een poging om het kapotte tosti-ijzer te repareren, die gestrand is door het ontbreken van een passende schroevendraaier. Of de loodzware en verroeste gereedschapskist van opa, waarvan je de inhoud nog een keer wil uitzoeken.

Tot slot de categorie: het kan wel weg, maar het is nog niet weg. Lege dozen en grote stukken karton die niet zo makkelijk in de papiercontainer passen. Lege flessen en potten voor de glascontainer of die voor statiegeld nog ingeleverd moeten worden. Vies geworden tuinkussens die nog naar de stort moeten…

Qua aanvalsplan zou ik zeggen: begin met het plannen van een ochtend om dit aan te pakken. Trek kleren aan die vies mogen worden. Zet de auto voor de deur of vraag hulp aan iemand met een auto. Het helpt als je bedenkt dat het niet in één keer klaar hoeft. Dus begin makkelijk met karton en glas waarvan je zeker weet dat het weg kan. De vieze tuinkussens en de kapotgebeten hondenmand neem je gelijk mee naar de milieustraat.

Het helpt ook als iemand met je meekijkt in de schuur en bij twijfel de knoop voor je doorhakt: ‘Doe gewoon weg joh, wanneer ga je dat nou nog gebruiken?’ Maak foto’s van de overgebleven twijfelgevallen en bespreek die met familieleden of vrienden. Als je niet binnen één week een duidelijke dat-wil-ik-wel-hebben-reactie hebt gekregen, dan onderneem je daar de volgende week actie op. Zet die spullen Marktplaats of breng ze naar de kringloopwinkel.

Veeg de vloer aan en parkeer je fiets weer ín de schuur. Elk jaar herhalen. 😊
En kom je er echt niet uit: bel of mail me gerust!

Meld je aan voor de inspiratie mails