Kledingkast ordenen is meer dan alleen kleding ordenen

Een paar keer per jaar orden ik samen met mijn cliënten hun kleding. Vaak ligt of hangt die kleding in de kast. Maar zijn er te veel kleren, dan hangen die over een stoel, liggen ze op de grond of zitten ze in wasmanden. Met een beetje pech vind je die wasmanden ook in de slaapkamer, waardoor dit een onrustige slaapplek wordt.

De niet-opgeborgen kleding is vaak de meest geliefde. Dat zijn kledingstukken die goed passen en mooi zijn en dus veel gedragen worden. In de kast daarentegen, zitten de gedateerde kledingstukken, die daar alleen maar ruimte innemen. Het mechanisme hierachter is interessant.

Het begint bij de volle kledingkast. Die maakt dat het hele wasproces stagneert. Het is namelijk (bewust of onbewust) een flinke drempel om gewassen kleren in die volle kast te proppen. Want: waar laat je ze in die kast? En: vind je ze nog wel terug? Je neemt geen risico en hangt de kleding maar liever over een stoel.

Hierdoor ontstaat verwarring over de status van kledingstukken. Hangt hier nu schóón goed of heb ik het al gedragen en hangt het te luchten? Iets dergelijks gebeurt bij de schonewasmand, die je bij gebrek aan ruimte in de kast niet hebt leeggeruimd. Daar hebben anderen (ja, altijd die gezinsleden hè…) hun vieze was boven op gegooid, waardoor je maar beter alles opnieuw kunt wassen.

Je kunt dit patroon doorbreken door, bijvoorbeeld eenmaal per jaar, kritisch je kleding op te schonen. Daarmee houd je ruimte in de kast om je schone kleding steeds netjes op te ruimen. Gedragen kleding hang je een dag op een hangertje voor het raam en stop je daarna ook de kast in.

Enkele hulpvragen bij het beslissen of je kleding wel of niet bewaart: flatteert het kledingstuk je? Past het nog (qua maat)? Past het bij je huidige leven? Kan je het goed combineren met andere kledingstukken? Voel jij je er happy in? Met behulp van deze vragen weet je snel welke kledingstukken naar een goed doel kunnen en schep je ruimte voor je eigen toppers!

Blijf jij hangen in goede voornemens en lukt het je niet om je kleding alleen aan te pakken: bel of mail me gerust voor een afspraak om het samen met mij te doen.

Oh ja, nog wat anders: de foto’s-ordenen-motivatieweken gaan op 2 september van start. Voor deze gratis onlinecursus zijn al meer dan 450 aanmeldingen. Doe ook mee. Hier lees je er meer over. Vanaf september starten ook de Opmaakmaanden weer. Daarover lees je hier meer.

Meld je aan voor de inspiratie mails