Troostspúllen

Troosteten is een best bekende term. Je voelt je wat ellendig en vergrijpt je aan een zak chips of reep chocolade. Calorie-technisch niet zo’n slimme keuze. Maar als opruimcoach denk ik wel: zo, dat is weg! 😊

Maar er bestaan ook troostspúllen. Afgelopen weken kwam ik daar een paar voorbeelden van tegen bij mijn klanten. Terwijl ik dit schrijf, merk ik dat het me nog raakt. Want rond die troostspullen tref je best vaak verdrietige, emotionerende situaties.

Zoals bij een jonge man, die zijn weg aan het zoeken is om zelfstandig te leven. Hij heeft een zogenoemd rugzakje, wat het leven mogelijk nog wat lastiger voor hem maakt. Wat doet hij met zijn vrije tijd? Hoe zoekt of maakt hij vrienden? Welke baan of vrijwilligerswerk past bij hem? En dat op al die vragen het antwoord moeilijk te vinden is. En dat hij die constante factor van leegte met íets probeert op te vullen. Een knuffel, een game, creadingetjes van de Action… En dat dan al die dingen het eigenlijk ook niet zijn, en dus te veel zijn, voor niets gekocht, en nu in de weg liggen. Dat kost veel geld en neemt ruimte in, ook in zijn hoofd.

Of de alleenwonende oudere heer die geen partner en kinderen heeft. Een zeer belezen man en het huis vol met boeken, tijdschriften en kranten. Met uitgescheurde pagina’s over boeken en over schrijvers. Achter een kastje kwamen wat stoffige dozen tevoorschijn met nog meer boeken, artikelen en zelfs folders. Allemaal met het thema sinterklaas. En dan zijn diepe zucht en de uitspraak: ‘Dit staat toch wel een beetje voor mijn diepere behoefte aan gezelligheid.’

Als organizer zie ik het als mijn taak om te begeleiden bij het maken van keuzes. Zonder oordeel, maar aansluitend bij de doelen die mijn klanten zichzelf hebben gesteld. En met mijn beperkingen natuurlijk, want ik ben geen therapeut.
En dan is het fijn om in elk geval mee te kunnen denken en doen bij de vervolgstappen. Bijvoorbeeld bij het tijdig terugbrengen of doorverkopen van het ‘te veel’ gekochte spul. Of bij het ordenen en minderen van die spullen en die zo logisch en terugvindbaar mogelijk neer te zetten.

Stoei jij ook met lastige keuzes over spullen en tijd? Bel of mail me gerust om eens kennis te maken en te horen wat ik voor je kan betekenen.

 

Meld je aan voor de inspiratie mails