Waarom je een tijdschrift niet móet lezen

Met tijdschriften is soms wat raars aan de hand. Veel van mijn cliënten zeggen dat ze die nog ‘moeten’ lezen. Daar verbaas ik me weleens over.

Zelf associeer ik een tijdschrift met lekker tijd voor mezelf, met een kopje koffie, met benen op de salontafel en dan wat bladeren, kijken en lezen. Wat interessant is, dat lees ik. Heeeeel soms is iets zó interessant dat ik het uitscheur of er een foto van maak en bewaar. Om er vervolgens nooit meer naar om te kijken… 😊

Als mijn stapel tijdschriften te groot wordt, dan grijp ik. De ANWB Kampioen en andere gratis bladen leg ik dan op de eettafel. Bij het eerstvolgende kopje koffie blader ik er doorheen en doe ze dan bij het oud papier.

Voor de lekkere tijdschriften, die ik van m’n mam en een vriendin krijg, ga ik echt even zitten. Meestal heb ik die na een halfuur wel uit. Dan gaan ze óf op de stapel oud papier óf op de stapel voor m’n schoonzusje.

Ook mijn cliënten zien een tijdschrift in potentie als iets ontspannends, maar zij nemen vaak geen tijd om er even voor te gaan zitten. En elke week komt er een nieuw exemplaar binnen en wordt de stapel groter. Soms gaat de stapel zelfs glijden door tijdschriften die openliggen op een interessant artikel. En komt er visite, dan verdwijnt de stapel in de trapkast… en wordt vergeten…

Als ik dan vraag: ‘wat is er met deze tijdschriften?’, dan: ‘moeten die nog gelezen worden’. Inderdaad, net als de nieuwe tijdschriften op de hoek van de bank. Die moeten ook nog gelezen worden. Zo zonde! Het leuke tijdschrift is niet meer een ‘lekker mogen’ maar een ‘moeten’ geworden.

Herkenbaar? Ga er dan de komende kerstdagen eens lekker voor zitten. Beentjes omhoog, kopje koffie of thee erbij. Pak een tijdschrift en lees hem van voor naar achteren door. Lees wat je interessant vindt, sla over wat je niet interesseert. En dan is het tijdschrift UIT! En kan ie WEG! Bij het oud papier. Of op een stapel om door te geven.

Ben je op 31 december nog niet door de oude stapel heen? Geen probleem. Geef ze dan lekker af bij de kringloopwinkel. Er zijn vast anderen die je er een plezier mee doet. En om een nieuwe stapel ‘moeten’ te voorkomen: zeg het abonnement op en koop gewoon af en toe een lekker tijdschrift bij een kiosk. Trouwens: ook gratis tijdschriften, die je als donateur of bij een lidmaatschap krijgt, kun je gewoon opzeggen. Dat scheelt een hoop ‘moeten’ én een hoop papier!

Meld je aan voor de inspiratie mails