We missen de structuur van de huishoudelijke hulp

Vorige week werd ik gebeld door een cliënt bij wie ik zo’n tien jaar geleden al eens was geweest. Vanwege haar vitale beroep had zij afgelopen weken extra hard gewerkt. Met enige jaloezie las en hoorde ze dat ‘iedereen maar opruimt’. ‘Bij mij zijn de stapels en hoekjes met spullen alleen maar gegroeid’, vertelde ze.

Wat meespeelde in haar opruimachterstand, bleek het wegvallen van de huishoudelijke hulp. In veel huishoudens is namelijk besloten om in deze coronatijd de hulp stop te zetten. En daarmee verviel een structuur…

Vaak is de komst van de huishoudelijke hulp een stok achter de deur om op te ruimen. Immers: je wilt dat er efficiënt schoongemaakt kan worden. Dus heb je de rondslingerende onderbroeken en sokken van de grond gehaald en in de wasmand gedaan. Heb je de kranten van de tafel gehaald en in de bak met oud papier gegooid. En heb je het wasrek met schone was leeggemaakt en opgeruimd, omdat dat anders een te grote sta-in-de-weg is.

Toeval of niet, afgelopen week heb ik met meerdere cliënten gezocht naar een planning van huishoudelijke taken. Overigens ook met mensen die nooit een huishoudelijke hulp hadden, maar die in deze coronatijd – door het vele thuis zijn – anders tegen hun huishouden zijn gaan aankijken.

Een paar tips:
* Probeer de frequent terugkerende schoonmaaktaken op een vaste dag in de week te doen. Andere gezinsleden weten dan bijvoorbeeld dat vóór die tijd de was van de grond in de wasmand moet zitten.
* Streef niet naar perfectie. Een badkamer zonder tandpastaspetters op de spiegel en zonder haren op de grond is al lekker schoon. Met het weghalen van kalk uit de douchekraan verdien je bonuspunten, maar het is geen must.
* Accepteer dat het huishouden een herhalend proces is: heb je net de spoelbak in de keuken glimmend gepoetst of je ziet ’m al weer dof worden nadat je je koffieresten hebt weggespoeld. That’s life. Geeft niks, volgende keer is-ie weer aan de beurt.
* Stop wat geld in een aparte portemonnee voor je geleverde poetswerk. Zo maak je voor jezelf een potje voor een verwenaanschaf. 😊

Bij veel van mijn organizecliënten zoek ik naar maatwerk om het huishouden enigszins gestructureerd aan te pakken. Wil je dat ik ook eens met jou meedenk? Bel of mail me gerust.

Meld je aan voor de inspiratie mails