World Organizing Day 20 mei

World Organizing Day vrijdag 20 mei

Jaja, ook de organizewereld heeft zijn eigen dag: de World Organizing Day. Deze dag is in het leven geroepen door de International Federation of Professional Organizing Associations (IFPOA) om het publiek bewust te maken van de voordelen van georganiseerd leven.

Ik vind het een mooi moment om dat er nog eens in te gooien en – mijn stokpaardje – de relatie te leggen met duurzaamheid. Deze keer specifiek met boodschappen doen, eten bereiden en minder eten weggooien. Zo schrik ik me rot als ik daar cijfers over hoor. Volgens Milieu Centraal gooien we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar weg!

Als je minder eten wilt weggooien is het cruciaal dat je weet wat je al in huis hebt. Check daarom vóórdat je boodschappen gaat halen eerst je voorraad in je koelkast en voorraadkast. Zonde om een verse paprika te kopen als er nog een bijna te zachte paprika in de koelkast ligt. Maak eerst díe op. Verzin een maaltijd waarbij je juist die paprika gebruikt.

Structuur in de voorraadkast helpt ook. Zet je de chocomelpakjes op de plank met schoonmaakmiddelen, dan is het niet gek dat die pakjes niet opgaan. En dat je ze pas terugvindt na een grote opruimronde, bolstaand van het over-de-datum-zijn. Drinkwaar zet je op de plank met andere drankjes, hagelslag in de buurt van de jam en de pot bruine bonen bij maaltijdspullen.

Daarnaast is het prettig om bijvoorbeeld eenmaal in de week naar de agenda van werk en gezin te kijken. Als je kan voorspellen dat het dinsdag rennen en vliegen wordt, dan is dat dé ideale dag om kliekjes uit de vriezer te eten, die je dan ’s ochtends alvast in de koelkast zet. Woensdag meer tijd? Dan kook je lekker vers met groenten die je in alle rust kan snijden en bereiden. Je kan ook extra veel maken, zodat je er de volgende dag ook van kan eten.

In het korte filmpje van Milieu Centraal zie je deze en meer tips voorbijkomen. Gebruik deze World Organizing Day om je ordening en milieubewustzijn een boost te geven. Orden, ruim op en ga planmatig te werk. Wil je daarin persoonlijke tips en begeleiding: bel of mail me gerust.

Meld je aan voor de inspiratie mails