Knipseladvies uit het hospice

Veel van mijn cliënten hebben een brede belangstelling: voor kunst, literatuur of politiek, of voor alles tegelijk:-) Over dit soort thema’s is in tijdschriften en kranten veel te lezen. En, een beetje old school: velen knippen die artikelen uit ‘om nog eens na te lezen…’

Zo knipte ook mijn cliënt Anneke jaren achtereen artikelen uit. Over  dierenleed in het algemeen en over katten in het bijzonder. Af en toe stopte een vriendin die knipsels voor Anneke netjes in ordners, maar er waren meer artikelen dan er opbergtijd én tijd om te lezen was. De tas met nog op te bergen knipsels stond  te verstoffen onder een stoel, de ordners prijkten ongelezen boven op een kast.

Na een periode van klachten kreeg Anneke begin 2013 te horen dat ze kanker had, in een vorm die ze niet kon overwinnen. Ze ging razendsnel achteruit. Ik heb haar nog tweemaal bezocht in het hospice. Bij een kopje thee zaten we dan wat te mijmeren. Zo vertelde ze dat ze nog een paar keer met haar dochter naar haar huis was geweest om beslissingen over haar spullen te nemen.

Over de uitgeknipte artikelen zei Anneke me: ,,Wat is dát zonde van alle tijd geweest. Ik heb nooit meer naar die artikelen omgekeken en ze zonder problemen weggegooid. Zo belangrijk was het dus allemaal niet!’’ Vervolgens zei ze nog:  ,,Vertel dat maar aan je klanten. Het is het werk niet waard en zonde van de ruimte die het inneemt!’’ In september is Anneke overleden.

Meld je aan voor de inspiratie mails