Alles waar te voor staat is niet goed (behalve tevreden dan)

Te veel spullen, te veel things-to-do, te veel gedachtes. Dat belemmert veel van mijn cliënten. Het staat vaak ook haaks op het enige te dat goed is, namelijk: tevreden zijn.

Bij te veel kleren bestaat het risico dat je niet meer overziet wat je hebt. Je hebt een overvolle kledingkast en zegt: ‘ik heb niets om aan te trekken’. Het probleem is juist dat je heel veel hebt om aan te trekken, maar het overzicht mist. Het gevolg kan zijn dat je steeds dezelfde combinaties draagt en makkelijk een impulsaankoop doet.

Ben je tevreden over de inhoud van je kasten?

Bij te veel things-to-do overzie je niet meer wat echt belangrijk is. Je hebt actielijsten waarop van alles door elkaar staat: grote en kleine klussen, privé en zakelijk, urgent en zonder prioriteit. In je agenda komen die acties echter vaak níet terug. En ondertussen ben je echt hartstikke druk. Maar vaak niet met wat écht belangrijk is.

Ben jij na een dag werken tevreden over wat je hebt gedaan? 

Bij te veel gedachtes kom je nooit tot rust. In mijn begeleiding ga ik vaak met de cliënt op zoek naar (onbewuste) belemmerende gedachtes. Die kunnen zijn: ‘ik zie een ideaalplaatje, maar zo mooi krijg ik het nooit’. Of: ‘hoe hard ik ook werk, die achterstand haal ik nooit in’. Die gedachtes kunnen je belemmeren om een klus écht aan te pakken. Ook een schuldgevoel ‘omdat je niet snel genoeg bij je ideaal uitkomt’ kan je beperken.

Kan jij ontspannen en tevreden een tijdschriftje lezen?  

Minder van alles lijkt de oplossing. Minder en eenvoud leiden tot meer tevredenheid.
Minder is het sleutelwoord.

Wil jij tevreden leven en kiezen voor eenvoud? Bezoek dan op 14 maart 2015 de 3e landelijke Loslaatdag. Kiezen voor eenvoud  is het thema. Samen met collega Monique Lutz verzorg ik de Loslaatdag in Bilthoven. Deelnemen op deze locatie is dit jaar extra bijzonder omdat er twee verschillende workshops zijn: één voor wie voor het eerst komt of wiens interesse in loslaten pas gewekt is. En één voor wie eerder aan de Loslaatdag deelnam of al langer met loslaten bezig is en nu verdieping zoekt. Je kunt je opgeven via de link.

Kan ik je op een andere manier begeleiden naar een tevreden leven? Bel of mail me gerust.

Meld je aan voor de inspiratie mails