De kracht van hardop uitspreken

Voor wie de neiging heeft zich niet aan zijn voornemen te houden (en wie heeft dat niet?) is mijn advies: spreek je plan hardop uit.

Dit uitspreken heeft een aantal voordelen. Ten eerste zorgt het voor focus. Dit komt doordat je actief een ander zintuig inzet. Bij kleine, alledaagse, dingen merk je daar snel profijt van. Vaak gaat het als volgt: terwijl je opstaat om een nagelvijltje voor die hinderlijke haaknagel te pakken, zíe je je lege koffiekopje staan en schenk je vervolgens nieuwe koffie in. Ondertussen ben je de oorspronkelijke reden van opstaan vergeten. Door hardop te zeggen ‘nagelvijl halen’, activeer je een extra zintuig, je gehoor, en dat helpt je met focussen.

Je kunt je voornemen ook hardop naar een ander uitspreken. Hierdoor krijgt het een serieuzere lading. De ander kan jou vervolgens aan je voornemen helpen herinneren. Of je steunen op momenten dat jij even ‘zwak’ bent. Zo whatsapp ik geregeld met mijn cliënten. Sommigen noemen mij hun externe geweten en voor één van hen ben ik zelfs Japie Krekel uit het Pinokkiosprookje. Een whatsappje van mij kan luiden: ‘weet je nog, dit is de week waarin je je overvolle mailbox zou legen’.

Leuk daarbij is te weten wat de betekenis van de woorden ‘plan’ en ‘actie’ zijn. De Van Dale omschrijft het woord plan als ‘bedenken wat je wilt’ en actie als ‘handeling, beweging’. Bij een plan ben je dus nog aan het mijmeren en broeden. Bij een actie zet je bewuster elke keer een stap.

Kortgeleden ontdekte ik nóg een voordeel van het hardop uitspreken. Een vriendin vertelde dat ze van plan was te stoppen met het huren van haar volkstuin. Het kostte haar te veel tijd maar oh, wat ging het haar aan het hart. Nu wil het toeval dat onze jongste zoon graag hovenier wil worden. Onze tuin is echter zó klein dat hij daarin amper tuinervaring kan opdoen. Voel je hem al? We sloten een deal met mijn vriendin en delen nu de volkstuin. Zij blij, wij blij. Het leert me dat je door hardop uitspreken van plannen tot mooie win-winsituaties kan komen.

Heb jij het voornemen om meer ruimte in je huis én je hoofd te maken voor dingen die écht belangrijk zijn? Bel me en spreek je wens hardop uit. Samen kunnen we dan duidelijke stappen zetten.

Meld je aan voor de inspiratie mails