Wie poetst eigenlijk nog schoenen?

Vanuit mijn vak heb ik het vaak over ‘bezit van spullen’. Ik vind dat bij bezit van spullen ook onderhoud van je spullen hoort. In maart schreef ik daar een blog over met de titel  ‘Alles wat je bezit moet je onderhouden’.

Schoenenwinkels maken je op handige manier attent op dat onderhoud. Volgens mij klinkt bij het afrekenen standaard de vraag: ‘Wilt u er nog een flesje onderhoudsmiddel bij?’ Als brave burger zeggen dan heel veel mensen ‘euh ja’ en rekenen weer wat extra geld af. De schoenenzaken bedoelen het vast goed, maar waarschijnlijker is het dat de ‘schoensmeerhandel’ deel uitmaakt van het verdienmodel.

Bij mijn cliënten kom ik vervolgens hele voorraden onderhoudsproducten tegen. Spuitflessen vol met protectie tegen regen en vuil. Voor elk materiaal (leer, suède, katoen …) een ander flesje. Schoenpoets in allerlei kleuren en in verschillende mate van uitgedroogd zijn:-) Want soms komen de potjes nog uit de boedel van een overleden ouder. Verschillende schoenpoetsborstels ook erbij, want dan kunnen de schoenen ook nog eens mooi blinkend worden geborsteld.

Het wordt boeiend als ik mijn cliënten vraag: ‘Hoe vaak behandel je je schoenen eigenlijk met dit spul?’ Vorige week was het nog leuker, want toen was een cliënt me voor en zei: ‘En denk jij nou dat ik mijn schoenen ooit poets of inspuit?’ Het antwoord in beide gevallen: amper, niet, nooit.

Toch is het niet zo’n gek idee om komende dagen eens een paar schoenen met een likje schoenpoets te verwennen. Probeer het maar eens met twee paar van je fijnste schoenen. Misschien vind je de handeling an sich ‘wel lekker zen’. En het is ook nog eens heel duurzaam, want je verlengt er de levensduur van je schoenen mee.

Tot slot nog een paar tips:
Doe het vooral gedoseerd; je hoeft niet gelijk ál je schoenen te poetsen!
Mocht je wat vieze potjes tegenkomen: die mag je natuurlijk meteen weggooien.
Zijn de hakken of zolen echt op: informeer bij je schoenmaker naar de kosten van vervanging.

Heb je andere vragen of uitdagingen rondom spullen en tijd: bel me gerust om eens kennis te maken.

Meld je aan voor de inspiratie mails